ایرانگردی نوروز(مسجد شیخ فضل الله )
اصفهان شهر تماشایی های ایران است، این نصف جهان، دیدنی های بسیاری را در خود جای داده است. بناهایی تاریخی که هر کدام داستان جالبی را در پس خود دارند. شاهکارهای دیدنی در این شهر کم نداریم، با این وجود یکی از چشم نوازترین آنها بدون شک مسجد شیخ فضل الله در میدان نقش جهان است.
درباره مسجد شیخ فضل الله
مسجد شیخ فضل الله اصفهان مسجدی تاریخی و معروف در این شهر است که قدمت آن به قرن یازدهم برمی گردد. این مسجد در میدان نقش جهان که در فهرست میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده است، قرار دارد. این مسجد را می توان یک نمونه ی عالی از معماری و کاشیکاری تمام دوران دانست.
آنچه در مورد این مسجد بیشتر از همه زبانزد است، گنبد مدور آن با نقش و نگارهای بی نهایت زیبایش است که می توان گفت در دنیا بی نظیر است.
همانطور که گفته شد، تاریخ ساخت این مسجد به قرن یازدهم و به دوران صفویان می رسد. در آن دوران، این مسجد به دستور شاه عباس اول ساخته شد و بعد از حدود ۱۸ سال ساخت آن به پایان رسید.
معماری مسجد شیخ فضل الله
معماری این مسجد در نوع خود بی نظیرترین در تمام دنیاست و هنر دست محمد رضا اصفهانی است. ایشان، پسر حسین بنا اصفهانی، از معماران مشهور آن زمان است. استفاده از نور طبیعی در ساخت مسجد و ترکیب رنگ های بسیار زیبا در کنار نقش و نگارهای گیاهان و… هارمونی ای بی همتا را بوجود آورده است که همه ی اینها در کنار استفاده از کاشی های معرق، تکمیل شده است.
اما بدون شک زیباترین بخش مسجد شیخ فضل الله اصفهان را می توان گنبد آن دانست. گنبدی مدور که از معماری ایرانی بهره برده است و با نقش های اسلیمی باشکوه تزیین شده است. علاوه بر این، کاشی های معرق بی نهایت زیبایی در داخل و بیرون گنبد استفاده شده است کخه همه ی این ها شگفتی این گنبد را چندین برابر کرده است. از شگفتی های دیگر معماری این گنبد، تغییر رنگ آن در زمان های مختلف روز است، طوریکه که صبح ها خاکی رنگ، در ظهر صورتی و در غروب خاکستری رنگ می شود. ارتفاع این گنبد از سطح زمین ۳۲ متر است.
چرا مسجد شیخ فضل الله تا این اندازه منحصر بفرد است؟
آنچه که این مسجد را تا این اندازه خاص و منحصر بفرد کرده است، ویژگی هایی است که هیچ مسجد دیگری ندارد. اولین دلیل این است که در شیخ فضل الله، هیچ مناره ای به چشم نمی خورد و از آن جاییکه در آن دوران، مناره ها یکی از اصلی ترین نشانه های وجود مسجد در یک مکان بوده اند، این موضوع جای سوال دارد. البته دلیل این موضوع این بوده است که این مسجد در آن دوران، محل عبادت درباریان بوده است و به همین دلیل بر بالای آن مناره ای ساخته نشده است تا مردم عام به این مسجد نیایند.
یکی دیگر از شگفتی های این مسجد، نبود شبستان است. همانطور که می دانید، در تمام مساجد، شبستانی برای ورود وجود دارد. این در حالی است که در مسجد شیخ فضل الله برای ورود، باید پله ها را طی کنید.