آب ملخ
روستای آب ملخ در شهرستان سمیرم در 160کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار دارد. روستای آب ملخ در دامنه کوه دنا سرشار از چشمهسارهای گوارا و سرد و آبشارهای خروشانی است که آب خود را از ذوب شدن برف کوه دنا تامین میکند.
روستای آب ملخ در شهرستان سمیرم در 160کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار دارد. روستای آب ملخ در دامنه کوه دنا سرشار از چشمهسارهای گوارا و سرد و آبشارهای خروشانی است که آب خود را از ذوب شدن برف کوه دنا تامین میکند.
این سرزمین آنقدر زیبا و منحصر به فرد است که اگر هیچ صنایع دستی و هنری هم در آن نبود همان مردم صمیمی و خونگرم، همان مسجد عزیز شیح لطف الله، پل خواجو که داستان های شنیدنی برای گفتن دارند، برای کشاندن گردشگران مشتاق از سراسر جهان کافی است.
قلمکار سازی یکی از صنایع دستی با سابقه ای که قرن ها در اوج شهرت بوده و از دوره مغولها در ایران مرسوم شده است. در این دوره ایرانیان به منظور جلب نظر خوانین مغول، دست به ابتکاراتی زدند که ابداع نقاشی روی پارچه یا پارچه های قلمکار از آن جمله بوده است. این صنعت در زمان صفویه گسترش بیشتری پیدا کرد و البته عمر پرشکوه این صنعت در زمان صفویه بود و در اواسط عصر قاجاریه بتدریج از رونق آن کاسته شد. در زمان سلطنت شاه عباس کبیر این صنعت رونق زیادی یافت و بیشتر لباس های مردانه و زنانه از پارچه های قلمکار تهیه می شد. این پارچه ها در این زمان شهرت فراوان داشته و مورد توجه درباریان بود. از این رو بیشتر لباس آنان از ” قلمکارزر” یا ” اکلیلی” تهیه می شد. در آن زمان محل های مخصوصی برای تهیه لباس درباریان در بازار قیصریه اصفهان وجود داشت وپارچه های قواره ای قلمکار را که در اصطلاح آن روز “دلگه” نامیده می شد را از آن محلها تهیه می کردند .
مطمئنا تا حالا نام کلیسای وانک را شنیده اید حتی اگر آن را تا به حال ندیده باشید. این کلیسای مشهور در شهر اصفهان قرار دارد و در این ایرانگردی تصمیم گرفتیم تا به معرفی این بنای مذهبی بپردازیم که یکی از جاذبه های اصلی گردشگری در شهر اصفهان هم هست. البته واقعا درست است که یکی از اولین مکان هایی که گردشگران شهر اصفهان به دیدن آن می روند جایی مثل میدان نقش جهان، سی و سه پل و مکان هایی از این نظیر است ولی اگر بخواهید در شهر اصفهان گردشگری مذهبی کنید قطعا جایی مثل وانک را نخواهید یافت.
گردشگری شاخه های مختلفی دارد که گردشگری و یا توریسم مذهبی هم یکی از این شاخه هاست به این معنا که امروزه به هر جایی از دنیا که بروید می بینید که کلیساها و مساجد و صومعه ها بخش جذاب و مهمی از جاذبه های توریستی آن ها را تشکیل می دهند و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. شهر اصفهان جذابیت های زیادی را در خود جای داده است که کلیسای وانک هم یکی از آن هاست این کلیسا در قلب شهر اصفهان قرار گرفته است و هم از بعد تاریخی و هم مذهبی اهمیت زیادی دارد و به عنوان یکی از اصلی ترین نیایشگاه ها و عبادتگاه های ارامنه در این شهر محسوب می شود. این جاذبه معماری زیبا و قابل توجهی هم دارد و به خصوص دیوارهای داخل آن به زیبایی تمام تزیین شده اند اما خوب است تا اول کمی از تاریخچه ی این کلیسا بیشتر بدانید.
کاخ هشت بهشت اصفهان
اصفهان به عنوان یکی از تاریخی ترین شهرهای تاریخی دیدنی های زیادی را در خود جای داده است که تا به حال از سازه ها و بناهای تاریخی این شهر زیاد نوشته ایم این بار هم به سراغ یکی دیگر از بناهای تاریخی این شهر به نام کاخ هشت بهشت اصفهان به عنوان یکی از باشکوه ترین اثرهای گردشگری آن می رویم.
کاخ هشت بهشت اصفهان از دیدنی ترین مکان های تاریخی این شهر است که در همان لحظه ی اول هر کسی را وادار به تحسین می کند، این هم یکی دیگر از آثار دوران صفویان است که درست در بافت شهری اصفهان قرار گرفته است و در واقع باغی مسطح است که در غرب خیابان چهارباغ پایین قرار گرفته و از سمت شرق به خیابان متاخری می رسد.
بازار قیصریه جز بازارهای تاریخی و از معروف ترین و مشهورترین بازرهای ایران است که بخش های مختلفی را در برمی گیرد. همان طور که مطمئنا می دانید از سوغات اصفهان صنایع دستی جالب و دیدنی آن است که واقعا هرگردشگری در سفر خود به این شهر دیدنی باید از آن ها خریداری کند و قطعا از بهترین جاهای شهر اصفهان برای خریدن این صنایع دستی زیبا، همان بازار قیصریه اصفهان است.
اصفهان شهر تماشایی های ایران است، این نصف جهان، دیدنی های بسیاری را در خود جای داده است. بناهایی تاریخی که هر کدام داستان جالبی را در پس خود دارند. شاهکارهای دیدنی در این شهر کم نداریم، با این وجود یکی از چشم نوازترین آنها بدون شک مسجد شیخ فضل الله در میدان نقش جهان است.
مسجد شیخ فضل الله اصفهان مسجدی تاریخی و معروف در این شهر است که قدمت آن به قرن یازدهم برمی گردد. این مسجد در میدان نقش جهان که در فهرست میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده است، قرار دارد. این مسجد را می توان یک نمونه ی عالی از معماری و کاشیکاری تمام دوران دانست.
آنچه در مورد این مسجد بیشتر از همه زبانزد است، گنبد مدور آن با نقش و نگارهای بی نهایت زیبایش است که می توان گفت در دنیا بی نظیر است.
مدرسه چهار باغ اصفهان شاهکاری شگفت انگیز از دوران صفویه محسوب می شود. این بنا در زمان آخرین پادشاه سلسله صفویه یعنی شاه سلطان حسین ساخته شده است. از این مرکز برای تعلیم و آموزش طلاب علوم دینی استفاده می شده است و سال تاسیس این مدرسه علوم اسلامی را تاریخ ۱۱۱۶ هجری ذکر کرده اند. این مدرسه به نام های دیگری چون: مدرسه سلطانی، مدرسه مادرشاه معروف بوده است و پس از انقلاب اسلامی، این مدرسه اسلامی را به نام امام جعفرصادق نیز شناخته اند.
سبک معماری این اثر تاریخی به سان معماری اصفهانی است. گنبد مدرسه چهارباغ بعد از مسجد شیخ لطف الله اصفهان از نظر تناسب معماری و زیبایی کاشی کاری های آن در جایگاه دوم قرار دارد. همچنین، از دیدگاه بزرگان عرصه معماری و اهل فن، مدرسه چهارباغ از منظر هنرهای بکار رفته در آن مثل طراحی و قلمزنی، طلاکاری، زرگری در نوع خود شاهکاریست که نظیری برای آن یافت نمی شود. از نظر کاشی کاری های بکار رفته در این مدرسه علوم دینی، انواع کاشی هایی چون معرق، گره چینی، هفت رنگ، پیلی و معلقی را می توان نام برد که در ساخت این مکان از آن استفاده شده است.
حمام سنتی اصفهان یا همان گرمابه تاریخی رهنان در شهر اصفهان در منطقه ۱۱ واقع شده است. این بنای تاریخی در دوران زندیه توسط حاج محمد رنانی یکی از رجال زندیه بود ساخته شد. مجموعه بی نظیری به دستور این شخص در میان ۴ محله قدیمی رهنان و در کنار بازارچه و مسجد ذوقبلتین بنا شد، تا اهالی این منطقه بتوانند از آن بهره ببرند. این روزها این بنای تاریخی به عنوان یکی از مراکز گردشگری مهم و جذاب در شهر اصفهان مطرح شده است.
مساحت حمام سنتی اصفهان به نام رهنان ۱۴۶۷ متر مربع و شامل ۲ حمام بزرگ و کوچک برای استفاده جداگانه ولی همزمان برای زنان و مردان طراحی شده است، از همین رو این حمام در آن زمان ها به ” حمام دوقلو ” معروف بوده است. برخلاف سایر حمام های تاریخی ایران که سکوها در اطراف آن قرار گرفته اند، در حمام رهنان سکوی که مربوط به تعویض لباس می شود در میانه بینه بزرگ واقع شده و راهروها در اطراف هستند. لازم به ذکر است که بینه به قسمتی از حمام که مربوط می شود به تعویض لباس در آن زمان ها گفته می شده است. از همین رو بینه بزرگ و زیبای این حمام دارای پوششی گنبدی شکل بوده و از ۱۶ ستون سنگی و آجری ساخته شده است. برای زیبایی و جلوه بیشتر حوضی در سکوی میانی حمام قرار گرفته است که تصاویر این ستون ها بر روی آب انعکاس پیدا کرده و تبدیل به “حمام چهلستون” می شود. دور تا دور رختکن ها یا همان بینه هاب حمام بزرگ گچ بری های زیبا به همراه نقش ها و طرح های هندسی انجام شده است که بر زیبایی این بنای تاریخی می افزاید. عمده رنگ بکار رفته در حمام رهنان سفید، آبی و سیاه می باشد. گرم ترین نقطه حمام، گرم خانه بزرگ آن است که در آن دو شاه نشین وجود دارد. حمام سنتی اصفهان در کنار بازارچه و مسجد ذوقبلتین جهت دسترسی اهالی هر چهارمحله بنا شده است .
در دور و اطراف اصفهان چیزی حدود ۳ هزار برج کبوتر وجود دارد که البته در گذشته تعداد زیادی بوده است اما امروزه تعداد آن ها کمتر شده است. در گذشته این کبوتر خانه ها را به گونه ای می ساخته اند که به راحتی بتوانند کبوتر ها در آن دوام بیاورند و در برابر دشمنان خودشان، از خودشان مراقبت کنند. برج کبوتر خانه اصفهان بسیار مقاوم است و ساختار آن به گونه ای است که کبوترها هم در برابر دشمنان به راحتی محافظت می شده اند و هم اینکه برای ورود پرندگان مهاجمی مثل جغد و کلاغ هم راهی نبوده است.
یکی از ۳ اثر به جای مانده و قدیمی در استان اصفهان، آتشکده ی اصفهان است. آتشگاه اصفهان از جمله یادگاری های ایران باستان است که نسبتش را به دوران ساسانی داده اند. این بنای فاخر و قدیمی یکی از جاذبه های مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی است که به این استانسفر می کنند.
آتشکده ی زرتشیان اصفهان که امروزه به یک اثر بسیار تاریخی و جاذبه ی استان اصفهان تبدیل شده است در ۸ کیلومتری غربی استان اصفهان واقع شده است. در واقع ۲ کیلومتر بعد از منار جنبان، در سمت شمالی بزرگراه اصفهان به نجف آباد این آتشگاه قرار گرفته است.
آتشگاه اصفهان در کوهی به همین نام قرار گرفته است و بسیار از مورخان این مکان تاریخی را از بزرگ ترین یادگارهای معماری و فرهنگ ایران باستان دانسته اند. دیواره های خشتی این بنا از ترکیب ملاط خاک رس و آب درست شده است و در قالب های دایره ای شکل گرفته اند. همانطور که بالاتر گفیتم این بنای تاریخی یکی از ۳ اثر قدیمی و به جای مانده از دوران باستان در استان اصفهان است. همچنین از نظر وسعت، این بنا سومین اثر بزرگ و وسیع استان است. آتشگاه اصفهان یکی از ۷ آتشکده ی بزرگ در ایران است که در زمان پادشاهی قباد ساسانی ساخته شد. آتشگاه ساسانیان در سال ۱۳۳۰ در فهرست آثار ملی ایران به شماره ی ۳۳۰ ثبت ملی شد.